Nieuws
BOER IN BEDRIJF
Dat het boerenleven romantischer gemaakt wordt dan het is, blijkt wel als we in gesprek zijn met de familie Willig van Melkvee- & Educatiebedrijf Willig in Katwoude. Vroeg uit de veren, hard werken en weinig op vakantie bewijzen het tegendeel, om maar te zwijgen van de wet- en regelgeving of de druk op de melkprijzen. Toch zouden Peter en Bertine Willig én hun kinderen Diana, Pieter en Sander voor geen goud met iemand willen ruilen.
Dertig jaar geleden kwam het boerenbedrijf van de familie Willig door ruilverkaveling aan de Hoogedijk in Katwoude terecht. Een plek waar het bedrijf de ruimte had om te groeien. Peter: ‘Het bedrijf was toen nog van mijn ouders en op deze plek gingen we van 40 naar 80 koeien. Hierdoor werd het bedrijf ook toekomstbestendig. Ik werkte toen al in de maatschap met mijn ouders om het bedrijf in de toekomst van hen over te nemen.’ Peter leerde zijn vrouw Bertine kennen toen zij als stagiaire op de boerderij kwam helpen. Bertine: ‘Ik heb altijd elders gewerkt, maar naarmate mijn schoonouders ouder werden ben ik steeds meer in het bedrijf gaan doen en nu werken we al weer jaren samen. In 2008 hebben we het bedrijf in zijn geheel van mijn schoonouders overgenomen. In de afgelopen jaren zijn we gegroeid tot 130 koeien en daarnaast hebben we jongvee.’
NATUUR
Niet alleen hun eigen dieren zijn belangrijk voor het stel. Peter: ‘We leven als boeren van en met de natuur. Daarom werken we al heel lang samen met een natuurvereniging om de weidevogels ook een plek te geven in ons weiland. Er waren tijden dat ons land in het voorjaar vol zat met nesten, maar dat aantal gaat rap achteruit door roofdieren als vossen en roofvogels. Op een gegeven moment zoeken de weidevogels dan veiliger gebied op. Daarnaast proberen we de biodiversiteit van onze slootkanten te verhogen door goed onderhoud.’
AANVULLING
Toen de kinderen nog klein waren, kwamen ze geregeld met hun klas naar de boerderij. Bertine: ‘We merken dat kinderen dat vaak nog leuker vinden dan een schooluitje naar een pretpark. Daarom zijn we ook gecertificeerd educatiebedrijf geworden. We ontvangen nu het hele jaar door, maar vooral in de maanden maart tot en met juni, veel schoolklassen. Het programma stemmen we af op de leeftijd en interesse van kinderen. We zien bijvoorbeeld dat kinderen uit Amsterdam veel meer beleving willen. Die draaien dan vier uur bij ons op de boerderij mee en vegen de stal, aaien de koeien, schapen en geiten, geven ze eten en mogen allemaal even een koe melken. Dat vinden ze fantastisch!’
‘T ZUIVELHUISJE
Ook de kinderen van Peter en Bertine, inmiddels twintigers, vinden het leven op de boerderij fantastisch. Diana en Pieter hebben een agrarische opleiding afgerond en zijn aan het werk. Sander studeert nog. Diana: ‘Op de hogere agrarische school heb ik gekozen voor de richting bedrijfskunde. Ik werk nu bij een bedrijf waar ik agrariërs adviseer over de wet- en regelgeving. Dat is ook voor mijn ouders heel handig, want dat is flink aan verandering onderhevig. Sinds vorig jaar heb ik echter ook een eigen bedrijf hier op de boerderij. Met ‘t Zuivelhuisje voorzie ik de mensen in de omgeving van verse melk, (vruchten)yoghurt, kwark, vla, hangop, kefir en chocolademelk. Allemaal gemaakt met de melk van onze eigen koeien. Deze producten maak ik allemaal zelf en dat is best arbeidsintensief.’
Diana verkoopt haar zuivel op zaterdag in de boerderijwinkel: ‘In die winkel verkoop ik ook andere streek- en ambachtelijk bereide producten en we verkopen kaas van CONO Kaasmakers, want 97% van onze melk gaat naar CONO, waar ze er heerlijke Beemsterkaas mee maken.’ Naast de persoonlijke verkoop op zaterdag heeft Diana een zuivelautomaat, een soort snoepmachine, maar dan voor melkproducten: ‘Deze gekoelde automaat staat op ons erf en is 7 dagen per week, vanaf ongeveer zeven uur `s morgens tot tien uur `s avonds, toegankelijk en wordt elke dag gevuld met verse producten. Deze zelfbedieningsautomaat werkt hetzelfde als de snoepautomaat op het werk: je gooit er geld in, je kiest je product en je kunt het uit de lade pakken. We zien heel veel mensen uit de omgeving die hier regelmatig hun zuivel halen. Maar er zijn ook veel mensen die trouw op zaterdag komen. Dan leveren ze de statiegeldflessen weer in en doen ze inkopen voor de hele week. Het afgelopen jaar is het heel goed gegaan en daardoor heb ik ook weer in apparatuur kunnen investeren. Er is nog veel meer mogelijk met melk, dus ik heb voldoende uitdaging!’
TOEKOMST
Zonen Pieter en Sander zien een toekomst als boer beiden wel voor zichzelf weggelegd. ‘Pieter wil waarschijnlijk liever gaan boeren in Canada. In Ontario is een grote Nederlandse boerenregio en zijn vriendin is ook Canadese. Eigenlijk denken we met z’n allen dat daar zijn hart ligt, maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog even afwachten. Ik heb mijn zinnen in ieder geval gezet op dit bedrijf’, zegt Sander lachend.
Peter en Bertine zijn blij dat die opvolging in goede handen komt bij één van hun kinderen. Peter: ‘We hebben een goedlopend bedrijf neergezet dat de afgelopen jaren flink ontwikkeld is. Bij nieuwe ontwikkelingen sorteren we steeds voor op de toekomst. Zo hebben wij de ammoniakuitstoot en geuremissie in 2013, bij de bouw van onze nieuwe stal, al gelijk aangepakt. En inmiddels ligt ons staldak vol zonnepanelen. Sander heeft wel oren naar een melkrobot, maar als hij dat echt wil, dan is die investering voor hem.’
OVERNAME
Voordat het bedrijf kan worden overgenomen moet er nog wel wat gebeuren. Bertine: ‘Agrarische bedrijven lopen flink in de cijfers. Niemand kan dat zomaar even ophoesten. Daarom werkt onze oudste zoon Pieter al in de maatschap. Het geld dat hij daarmee verdient blijft in het bedrijf zitten om zo kapitaal op te bouwen. Sander zal dit pad ook gaan volgen. Er komt een moment dat wij hier nog wel werkzaam zijn, maar niet meer aan de touwtjes trekken en dat is een geruststellende gedachte. Boer zijn zit in je, het is een prachtig beroep. Er is niets wat ik liever doe. Er is geen mooier leven dan het boerenleven!’
Foto’s Sandra van der Meulen
Voor het volledige artikel: ZAAQ media, Boer in Bedrijf
Voeding van de toekomst
In 2040 zijn wij de belangrijkste en groenste voedselproducent van de regio
Heeft u een vraag of voorstel?
Uw contactpersoon staat voor u klaar.
Frank de Wit
Stuur mij een mailSharon Veerman
Stuur mij een mailIdeeënbus
Heeft u een goed idee of initiatief om het project aan te vullen of te verbeteren?
mail het ons!